Over

2000 - de oude boerderij

2007 - de verbouwde garage

Er was eens...Een jongeman die op slag verliefd werd op de locatie in het Groningse landschap waar een schattig wit boerderijtje stond. Toen het in het jaar 2000 te koop kwam te staan aarzelde hij niet en sloeg zijn slag.

Het boerderijtje uit 1880 was echter in dermate slechte staat, dat er weinig anders opzat dan het te slopen en iets nieuws te bouwen. De bestaande garage die achter de boerderij stond werd verbouwd tot appartement en de boerderij zelf werd gesloopt. Door pech en tegenslagen zou het helaas nog jaren duren voordat er zicht kwam op een nieuwe woning.

Inmiddels had de jongeman in 2005 een lieve vriendin gevonden die het avontuur aandurfde om samen iets moois te maken van het perceel. Als enthousiast tuinierster zag ze de mogelijkheden die het bijna vierkante perceel bood voor een landschappelijke tuin die in de omgeving zou passen.

De uitdaging...Hoe pak je dat aan? Een perceel van 2000 m² wat voor een groot deel gezien kan worden als bouwkavel, met verspreid materialen van de gesloopte boerderij en materialen om een nieuwe woning te bouwen. Verder bestaat het perceel uit wat oude fruitbomen, veel gras en een paar plantenvakken.

Wat meteen duidelijk was, was dat zeker de helft van het perceel niet ontwikkeld kon worden voordat het nieuwe huis er zou staan. Dat resulteerde in een flinke wildernis aangezien het jaren duurde voor er gebouwd werd.

Alleen langs de zuid- en westkant waren brede stroken beschikbaar die konden worden omgetoverd tot tuin.

Hoe nu verder...Vanaf 2006 wordt de tuin steeds een beetje verder aangepakt en uitgebouwd; hier een stuk gras weggestoken om een border te creëren, daar een oude boom weggehaald om ruimte te maken voor jonge aanplant. Het aantal bomen, heesters en vaste planten wordt ieder jaar uitgebreid en langzaam maar zeker komt er meer structuur en vorm in de tuin.

Privétuin van Harm en Sandra

Zevenhuizen, Groningen